דף הבית > מעריב סופהשבוע > מצלמות אבטחה לקלפיות. מעריב 232 אפריל 2019
23/04/2019
מצלמות אבטחה לקלפיות. מעריב 232 אפריל 2019

מצלמה בכל קלפי.
פרופ” אריה אלדד

יו”ר ועדת הבחירות , השופט חנן מלצר פנה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה שיבדוק חשדות לזיופים בבחירות. בערב החג התפרסם בעיתון זה תחקיר של קלמן ליבסקינד, שהביא עדויות רבות של משקיפים בועדות קלפי מיישובים ערביים, עדויות המעידות לכאורה על זיופים בקנה מידה גדול. ביום ראשון הובאו בחברת החדשות גם התמלילים. אינני יודע אם השופט מלצר פנה בבקשה לפתיחת חקירה בעקבות הכתבות או שהגיעו אליו ישירות תלונות אחרות. על כל פנים – נדרשת חקירה. ייתכן שהיא תשפיע גם על תוצאות הבחירות. איך תנהג ועדת הבחירות המרכזית במקרה כזה, אחרי שכבר קבעה “תוצאות סופיות”? לשופט מלצר פתרונים.
הידיעה הופיעה בעמודי החדשות, למרות שאין כאן שום חדש. ידיעות על זיופים סיטונאיים בבחירות במגזר הערבי וגם החרדי מתפרסמות כבר עשרות שנים. ולא רק אצלם כמובן. בשנות המדינה הראשונות נמסרה הובלת הקלפיות לידי חברת הובלה של מרדכי “מנטש” צרפתי , מי שנחשד כאחד מראשי הפשע המאורגן בארץ והיה מקורב לראשי מפא”י. הטנדרים שלו אספו את הקלפיות מכל רחבי הארץ. ובדרך לועדת הבחירות המרכזית עצרו לארוחת לילה בנמל תל אביב. אחרי שעתיים המשיכו בדרכם. מספרים שהיה מי שפרק את הקלפיות, טיפל בתכולתן, והחזיר אותן לכלי הרכב. זו הייתה תקופה מסודרת, ומפא”י שלטה במדינה בלא מצרים. המדינה יודעת ואדישה. לפני כשנתיים היו כמה כתבי אישום על זיופים בבחירות העירוניות בבית שמש, אבל לא שמעתי על מישהו שישב בכלא שנים ארוכות על הטיית הבחירות הכלליות בישראל.
באחת ממערכות הבחירות נקבע לי חוג בית בכפר ערבי. הגעתי ולא מצאתי נפש חיה. כשהתקשרתי למארגן הוא לא הבין למה אני מתקשר. ” עוד לא קבענו מחיר לראש” אמר לי. “למה באת?” ואני חשבתי שבאתי לשכנע. ביום הבחירות יצאתי כמשקיף לאחת הקלפיות באום אל פחם. ישבתי שם חצי שעה ושלחתי הביתה שלושה אנשים שהגיעו עם תעודות זהות שלא היו שייכות להם. הם הביטו בי כמי שמתבונן בחייזר. מה יום מיומיים? תמיד הגיעו עם המון תעודות והצביעו הרבה פעמים. מה קרה היום? נדרשה פחות מפלוגה של מג”ב ורק שתי שריוניות כדי להוציא אותי בשלום מאום אל פחם באותו יום.
השנה התחוללה שערוריה-זוטא כאשר הסתבר כי קבוצת פעילי ליכוד שלחה משקיפים למאות קלפיות ביישובים ערבים, וציידה אותם במצלמות נסתרות. הם לא צילמו כמובן מאחורי הפרגוד, רק את הניסיונות לזיופים בוטים בועדות הקלפי.השופט מלצר הורה לסלק את המצלמות הללו.הערבים מאשימים בגזענות ותולים במצלמות הללו את שיעורי ההצבעה הנמוכים במגזר ( שהיו כמובן צפויים מראש). המשקיפים ספרו כי הציעו להם להעלים עין מזיופים שתבצע הועדה עצמה כשתצביע במקום אלו שלא הגיעו. וגם על הצעות “להתחלק חצי-חצי” בקולות הללו. לכאורה – בדיוק בשביל זה יש משקיפים. אבל חלקם סולקו בכוח מחדר הקלפי וכלפי אחרים הושמעו איומים.
ואני אינני מבין מדוע זו צריכה להיות יוזמה פרטית, בעייתית משהו, של פעילי הליכוד. מדוע מדינת ישראל אינה נלחמת בתופעה. יש כ300,000 תעודות זהות מזויפות המסתובבות בארץ ומשמשות בעיקר להצבעה בבחירות או לגניבה מהביטוח הלאומי. איננו יודעים כמה רבבות פתקים שולשלו לקלפיות בדרך פלא, בלי שהבוחרים עצמם התייצבו בקלפי. הצלבת רשימות המצביעים עם רישומי משרד הפנים על נוכחות בארץ ביום ההצבעה יכולה להעיד על היקף התופעה. מחשוב ההצבעה יכול להקשות על זיופים כאלה אבל יש החוששים מפיגועי סייבר היכולים לשבש מערכת בחירות שלמה. אבל אם בכל הקלפיות במדינה, יוצבו מצלמות – אפשר יהיה לצמצם במידה דרמטית את הזיופים הנעשים היום בריש גלי. אין כוונה כמובן לצלם מאחורי הפרגוד, ההצבעה חייבת להיות חשאית. אבל יש צורך וניתן בקלות לוודא שהועדה מזהה כהלכה את המצביע, מוסרת לו מעטפה אחת בלבד ומוחקת את שמו מהרשימה, שלא מכניסים מאות מעטפות במקום אלו שלא באו להצביע. ושלא מחליפים פתקים בספירה. פשוט. לא?
ברור שעדיין אפשר לרמות: לחבל במצלמות, לגרום תקלות חשמל, אבל גם ברור שעצם הצבת המצלמות, ואכיפת חוק נחושה במקרה של זיופים, פסילת קלפיות שלמות, כתבי אישום ומאסר ממושך – יצליחו להרתיע ולצמצם מאד את הפשע הזה.
is

כתבות נוספות